Evenementen
Young TI sessies: Editie 4
28 november 2019 - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam
Het is 2016 als de beruchte Panama Papers verschijnen. Overal ter wereld blijken mensen belasting te ontduiken en geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Presidenten, filmsterren, voetballers en een koning blijken een stuk minder fabulous te zijn dan ze zich voordoen.

Inmiddels is het 3 jaar later en horen we weinig meer over het onderwerp Panama Papers. Recent kwam de documentaire "The Laundromat" uit, maar de hype rondom de Papers is over. De regelgeving op het gebied van trustkantoren en belastingontduiking wordt gelukkig steeds beter, maar toch zien we overal ter wereld nog constructies die lijken op wat Mossack Fonseca mogelijk maakte.

Zo ook in Nederland. Financieel journalist Arno Wellens maakte een reportage waarin hij langs ging bij brievenbusfirma's in Nederland: de zogenaamde "Kamerplant Tour". Verbazingwekkend genoeg blijken er duizenden van dit soort doorsluis-bv's te zijn in Nederland. BV's die op slinkse wijze geld wegsluizen uit de landen waar hun directeuren vandaan komen, waar helemaal niemand behalve zijzelf van profiteren.

Programma

18.00 Welkomstborrel
18.30 Arno Wellens: Brievenbusfirma's in Nederland
19.00 Documentaire
19.30 Discussie
20.00 Borrel

Voor een waardevol netwerk, leuke evenementen, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen en scriptieprijzen, word nu lid van Young TI-NL voor maar €15 per jaar! Schrijf je via onderstaande link in om lid te worden van Young TI!

https://tinyurl.com/YoungTI-lid

Ben je al lid van Young TI-NL? Dan is dit evenement gratis! Wil je geen lid worden maar wel bij deze Young TI-session zijn? Dat kan ook, voor slechts €7,50. Schrijf je snel in! 
 
Programma    Contactinformatie    Inschrijving gesloten

Young TI session: The World Cup of Corruption - Football & Fraud
7 juni 2018 - Royal Tropical Institute - Amsterdam
On Thursday 7 June from 18:00 to 21:00 Young Transparency International is organizing a Young TI-session on corruption in the world of football at the Royal Tropical Institute in Amsterdam. With the World Cup around the corner, we focus on the allegations of corruption in the 2018 (Russia) and 2022 (Qatar) allocation of the World Cup. Both countries are known for their human rights violations and high levels of corruption, which does not seem to match with FIFA’s ‘core values’ such as integrity, justice and accountability.

During the session Bonita Mersiades will give us insight into the game of corruption in the bidding process. In the Garcia report - looking into the 2018/2022 World Cup Bidding Process - Bonita was identified as a whistleblower. She advocated for the independent reform of FIFA and recently published her book Whatever It Takes: The Inside Story of the FIFA Way.

Gerke Berenschot, lawyer, researcher on corruption in sports and former board member of Transparency International Nederland, will engage with us on the issues of corruption in sports.

We’ll finish the night with beers & bites!

For the sake of the game, join us on 7 June in our fight for fair play in the World Cup!
 
Programma    Contactinformatie    Inschrijving gesloten

Young TI-sessie: de duisteren geheimen van de voedselindustrie
1 december 2017 - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam

Op vrijdagavond 1 december a.s. om 18:00 uur in het Koninklijk Instituut voor de Tropen organiseert Young Transparency International een Young TI-sessie over de duistere geheimen van de voedselindustrie. Door het paardenvleesschandaal of meest recent het eierschandaal denken we als consument wel twee keer na over de vraag ‘wat eten we vanavond?’ Maar ook volkomen wettelijke praktijken die dagelijkse kost zijn achter de schermen van de voedselindustrie, drukken ons hongergevoel de kop in. We weten bijzonder weinig over bewerkte voedingsmiddelen die we achteloos in het wagentje van de supermarkt gooien, en dat willen grote spelers in de voedingsindustrie ook graag zo houden. Van Ilse Griek (Foodwatch) en Wim Huisman (VU) krijgen we op deze avond een kijkje in de keuken van de ondoorzichtige voedselindustrie en voedselfraude.

Het programma die avond is als volgt:
18:00 – 18:30 Welkomstborrel
18:30 – 18:45 Ilse Griek (Directeur, Foodwatch): voedselveiligheid in Nederland
18:45 - 19:25 Cinema: "Sjoemelen met Vlees"
19:25 - 19:45 Ilse Griek: (in)transparantie in de voedselketen
19:45 – 20:15 Prof. Dr. Wim Huisman (Strafrecht & Criminologie): fraude in de voedselindustrie
20:15 – 21:00 Fair Food & Drinks

Meld je nu aan!
Voor een waardevol netwerk, leuke evenementen, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen en scriptieprijzen, word nu lid van Young TI-NL voor maar €15 per jaar! Schrijf je hier in om lid te worden van Young TI! Ben je al lid van Young TI-NL? Dan is dit event gratis! Wil je geen lid worden maar wel bij deze Young TI-session zijn? Dat kan ook, voor slechts €7,50. Schrijf je snel in voor dit event, VOL = VOL!

 
Programma    Inschrijving gesloten

Young TI-session - Investigative Journalism: Uncovering Corruption
15 juni 2017 - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam

Op donderdagavond 15 juni a.s. om 17:30 op het dakterras van het Koninklijk Instituut voor de Tropen organiseert Transparency International Nederland weer een Young TI-sessie voor de jonge beweging tegen corruptie! Dit keer zal de sessie geheel in het thema staan van de rol van onderzoeksjournalistiek in de strijd tegen corruptie. We gaan die avond in gesprek met onderzoeksjournalisten Karlijn Kuijpers (Trouw en Investico) en Thomas Muntz (De Correspondent) over de belangrijke bijdrage van onderzoeksjournalistiek in het blootleggen van corruptie en het onthullen van doofpotten. Aansluitend vertonen we in onze outdoor cinema de voortvarende documentaire “All Governments Lie: Truth, Deception, And the Spirit of I.F. Stone”, een hommage aan de onderzoeksjournalistiek en de strijd voor waarheid en transparantie. In deze legendarische film vertellen Glenn Greenwald, die de geheimen van Edward Snowden over de NSA publiceerde, en John Carlos Frey, die onderzoek deed naar massagraven aan de Amerikaans-Mexicaanse grens en andere onafhankelijke en eigenzinnige onderzoeksjournalisten gepassioneerd over hun werk en laten ze zich volgen door de camera terwijl ze regeringsdocumenten doorspitten om doofpotten te onthullen.

Voor een waardevol netwerk, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen, scriptieprijzen en evenementen, word nu lid van Young TI-NL voor maar €15 per jaar! Wil je geen lid worden maar wel bij deze Young TI-sessie zijn? Dat kan ook, voor slechts €7,50. Schrijf je snel in!

 
Programma    Inschrijving gesloten

Behind the Scenes: UBO-transparantie in Nederland
4 april 2017 - Hotel Arena
De onthullingen van de Panama Papers hebben de aandacht voor grootschalige internationale witwasconstructies en ongeoorloofde praktijken van belastingontduiking significant vergroot. Deze veel besproken praktijken bevorderen internationale en nationale misdaad en zorgen ervoor dat de fiscus jaarlijks veel inkomsten misloopt. Dit terwijl de verantwoordelijken achter de schermen anoniem blijven. Uit een studie van de Stolen Asset Recovery Initiative (StAR) uit 2011 blijkt dat meer dan 70% van een groep van 200 corrupte politici anonieme vennootschappen en trusts gebruikten om hun identiteit te verhullen. Sinds april 2016 is door menigeen herhaaldelijk beargumenteerd dat het merendeel van de in opspraak gekomen activiteiten helemaal niet illegaal is. Wat is dan de reden om je achter ingewikkelde juridische en fiscale constructies te verschuilen?
 
Transparency International Nederland (TI-NL) heeft deelgenomen aan een door de Europese Commissie gefinancierd onderzoeksproject rondom het onderwerp ‘Uiteindelijke Belanghebbenden’, oftewel ‘Ultimate Beneficial Ownership’ (UBO). Mede in het licht van de huidige ontwikkelingen in relevante wetgeving, draagt TI-NL met het resulterende onderzoeksrapport ​​bij aan de verdere analyse en nodige discussie omtrent de regulering en de transparantie van eigendomsstructuren van bedrijven en andere rechtspersonen in Nederland. In het kader van de lancering van dit onderzoeksrapport nodigt TI-NL u op 4 april 2017 van harte uit in Hotel Arena voor het UBO-seminar:
 
BEHIND THE SCENES: TRANSPARANTIE UITEINDELIJKE BELANGHEBBENDE IN NEDERLAND

Bent u al lid van Transparency International Nederland, dan is toegang tot dit seminar gratis. Wilt u lid worden en gratis toegang tot dit seminar (en andere bijeenkomsten van TI-NL), schrijf u dan hier in. Wilt u geen lid worden maar wel bij dit seminar zijn? De toegangsprijs voor niet-leden bedraagt €50, een vergoeding ter compensatie van kosten gemaakt voor de organisatie van dit seminar. Schrijf u snel in voor het UBO-seminar, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 
Programma    Inschrijving gesloten

Cinema session - Young TI
8 december 2016 - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam

Cinema session Young TI-NL
Op donderdagavond 8 december a.s. om 17:00 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen organiseert Young Transparency International een cinema session voor de jonge beweging tegen corruptie! Dit doen we met de vertoning van de prachtige documentaire "Shadow World" van Johan Grimonprez, die de schimmige wereld van corruptie en macht achter de wapenhandel in beeld brengt. Andrew Feinstein, de Zuid-Afrikaanse schrijver van het gelijknamige boek waar Grimonprez zijn documentaire op baseerde, komt speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland, waar hij deze avond graag met jullie in debat gaat over corruptie in de wereldwijde wapenhandel.

"Steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat wapenhandel er niet is om hen te beschermen, maar uitsluitend voor economisch gewin", aldus Andrew Feinstein.

De Belgische regisseur en kunstenaar Johan Grimonprez maakte van historisch archiefmateriaal en interviews met diverse kenners van de wapenhandel, een indringende documentaire van de schimmige wereld van corruptie, macht en wapens. Volgens hem zijn wapens, politiek en corruptie al honderd jaar innig verbonden. "Er is geen enkele wapenhandel zonder geurtje van illegaliteit", aldus Grimonprez. In de documentaire "Shadow World" laat hij zien hoe de wapenindustrie honderden miljarden euro's verdient aan oorlogen. Vroeger waren de Verenigde Staten de marktleider, tegenwoordig beheerst de Europese wapenhandel de wereldmarkt.

Corruptie is oneerlijk en onrechtvaardig
Voor alle geledingen van de samenleving en de economie vormt corruptie een bedreiging. Tegelijkertijd is de zichtbaarheid van het probleem beperkt, omdat het een heimelijk en verborgen misdrijf betreft. Hierdoor worden maar weinig gevallen van corruptie bekend en is wat er openbaar is maar het topje van de ijsberg van het corruptieprobleem. Er valt veel te winnen aan bewustwording voor wat betreft corruptieproblematiek in Nederland, juist onder jonge mensen. Jongeren kunnen ook het onderdeel van de oplossing vormen en hebben daarom een enorm potentieel. Veranderingen brengt men niet alleen maar teweeg door de topmanagers en beleidsmakers van nu tot meer integriteit te stimuleren. Jonge mensen zijn de toekomst: jullie zijn die toekomstige topmanagers en beleidsmakers!

Voor een waardevol netwerk, leuke evenementen, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen en scriptieprijzen, word nu lid van Young TI-NL voor maar €15 per jaar (september 2016 t/m september 2017)! Ben je al lid van Young TI-NL? Dan is dit event gratis! Wil je geen lid worden maar wel bij deze cinema session zijn? Dat kan ook, voor €7,50. Schrijf je snel in!

 
Programma    Inschrijving gesloten

Kick-off Young TI-NL
22 september 2016 - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam

Een wereld vrij van corruptie
Corruptie is het misbruik maken van toevertrouwde macht voor eigen gewin. Het schaadt iedereen wiens leven, levensonderhoud of geluk afhankelijk is van de integriteit van mensen in een machtspositie. Transparency International Nederland zet zich daarom in voor een wereld waarin de overheid, de politiek, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld én burgers vrij zijn van corruptie. Wij werken hard aan de bevordering van integriteit, transparantie en verantwoording in de Nederlandse samenleving. Dit doen wij door te onderzoeken hoe corruptie voorkomt in Nederland, hierover te rapporteren op onze website en in de media, en oplossingen aan te dragen hoe de problemen verholpen kunnen worden.

Ongelijkheid onverslaanbaar zonder corruptiebestrijding
Corruptie en machtsmisbruik gaan altijd direct ten koste van anderen. Dit is precies de reden waarom wij ons sterk maken voor de bestrijding van corruptie. De Wereldbank schat dat er wereldwijd jaarlijks één biljoen dollar verloren gaat aan corruptie. In Europa is dat volgens onderzoek €120 miljard per jaar. Dat is zo’n €250 per persoon per jaar en €20.000 op een mensenleven. Dit verloren geld gaat ten koste van educatie, zorg en veiligheid. Het bestrijden van corruptie is een middel om andere grootschalige problemen zoals extreme ongelijkheid, armoede, migratie, klimaatverandering, milieuvervuiling en zelfs oorlogen aan te pakken.
 

Corruptie is oneerlijk en onrechtvaardig
Voor alle geledingen van de samenleving en de economie vormt corruptie een bedreiging. Tegelijkertijd is de zichtbaarheid van het probleem beperkt, omdat het een heimelijk en verborgen misdrijf betreft. Hierdoor worden maar weinig gevallen van corruptie bekend en is wat er openbaar is maar het topje van de ijsberg van het corruptieprobleem. Er valt veel te winnen aan bewustwording voor wat betreft corruptieproblematiek in Nederland, juist onder jonge mensen. Jongeren kunnen ook het onderdeel van de oplossing vormen en hebben daarom een enorm potentieel. Veranderingen brengt men niet alleen maar teweeg door de topmanagers en beleidsmakers van nu tot meer integriteit te stimuleren. Jonge mensen zijn de toekomst: jullie zijn die toekomstige topmanagers en beleidsmakers!

Kick-off Young TI-NL
Op donderdagavond 22 september a.s. om 19:00 op het dakterras van het Koninklijk Instituut voor de Tropen zullen wij aftrappen met de jonge beweging tegen corruptie! Dit doen we met een outdoor cinema waar we de docufilm "(Dis)honesty: The Truth about Lies" zullen vertonen. Deze docu verkent de menselijke neiging om oneerlijk te zijn. Het is geïnspireerd door het werk van gedragseconoom Dan Ariely en is een verwerving van persoonlijke verhalen, adviezen van deskundigen, gedragsexperimenten en achiefbeelden die onthullen hoe en waarom mensen liegen. De avond staat geheel in het thema van (on)eerlijkheid en is bedoeld voor iedereen die wil leren zich professioneel te wapenen tegen leugens, bedrog en fraude.

Voor een waardevol netwerk, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen, scriptieprijzen en evenementen, word nu lid van Young TI-NL voor maar €15 per jaar (september 2016 t/m september 2017)! Wil je geen lid worden maar wel bij deze kick-off zijn? Dat kan voor €7,50. Schrijf je snel in!

 
Programma    Inschrijving gesloten

Welkom bezoeker
Wachtwoord vergeten?